Google Ads vs. Facebook Ads

Ce platformă se potrivește mai bine pentru afacerea ta? 

Companiile apelează la punctele forte ale publicității prin Google Ads (cunoscut anterior ca AdWords) și Facebook Ads pentru a obține vizibilitate maximă, a crește vânzările și a găsi noi clienți, adoptând strategii diferite care se aliniază funcționalității fiecărei platforme și obținând venituri remarcabile în urma publicității.

Fiecare platformă are miliarde de utilizatori, dispune de diverse opțiuni de direcționare a publicului și de destinații de plasare extraordinare care te ajută să aduci clienți noi.

Ambele platforme de publicitate funcționează pe bază de plată pe click. Când creezi un anunț pe fiecare platformă, începi o licitație. Plasezi o sumă pe care dorești să o plătești pentru anunțul respectiv, iar această sumă intră în licitație. Apoi, vei fi taxat cu o anumită sumă de bani (mai târziu) de fiecare dată când cineva face click pe unul dintre anunțurile tale.

Anunțul plătit este una dintre cele mai bune modalități de a ajunge la noi segmente de public sau de a reintră în contact cu vechile lead-uri (potențiali clienți).

Google Ads și Facebook Ads domină spațiul publicitar online. Cele două platforme au o mulțime de puncte comune, dar sunt și unele diferențe semnificative care te vor ajuta să o alegi pe cea potrivită pentru afacerea ta.

Nu sunt singurele opțiuni pe care trebuie să te bazezi în online. O agenție de marketing online full services îți poate oferi opțiuni complementare: realizarea de landing page-uri, optimizarea conversiilor, email marketing, servicii de optimizare SEO. Cel mai important, însă, este că lucrezi concret pe strategia care ți se potrivește, adaugi rapid componente și activități pentru a susține campaniile în online.În continuare îți vom explica ce diferențe există între cele două platforme, Google Ads (AdWords) și Facebook Ads, cum funcționează ele și de ce ar trebui să iei în considerare utilizarea acestora ca parte în strategia ta de marketing digital.

Diferența principală între cele două platforme: căutarea plătită (Google Ads) ajută companiile să găsească noi clienți prin folosirea cuvintelor cheie, iar promovarea plătită în social media (Facebook Ads) îi ajută pe utilizatori să găsească companii pe baza intereselor lor și a modului în care se comportă online. Astfel, Google Ads te ajută să găsești noi clienți, în timp ce Facebook Ads îi ajută pe clienții noi să te găsească.

  1. Cum funcționează fiecare?

Google Ads: Paid Search (Căutare plătită)

Google este un motor de căutare folosit de utilizatorii online pentru a căuta produse și servicii. Pune la dispoziție mii de rezultate cu privire la produse, sfaturi, videoclipuri, afaceri locale și multe altele (anunțuri relevante în funcție de locație) într-o fracțiune de secundă.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale folosirii platformei Google este audiența imensă. Google gestionează peste 40.000 de interogări de căutare în fiecare secundă, cu un total de peste 1,2 trilioane de căutări pe web în fiecare an, conform Internet Live Stats (http://www.internetlivestats.com/google-search-statistics/).

Anunțurile plătite Google Ads se concentrează pe direcționarea cuvintelor cheie și pe utilizarea anunțurilor de tip text. De fiecare dată când un utilizator dă clic pe un anunț, advertiserul este taxat cu o anumită sumă de bani, de unde și denumirea de „publicitate plătită pe click”. În mod esențial, advertiserii plătesc pentru potențialul de a găsi noi clienți pe baza cuvintelor cheie și a termenilor de căutare pe care aceștia le introduc în Google.

Promovarea prin Google Ads se concentrează pe calitatea și relevanța anunțurilor, pe experiența pe care utilizatorul o va avea, pe conținutul site-ului. Aceștia reprezintă factori semnificativi de clasificare Google atunci când vine vorba de războaiele de licitare a anunțurilor și de afișarea anunțurilor tale în cadrul competiției. Concepția că cei ce au bugete mari “câștigă” este greșită.

Odată ce aceste campanii sunt configurate, anunțurile tale intră într-o rundă de licitare cu advertiserii care au selectat cuvinte cheie similare. În sfârșit, Google va afișa anunțul care are cea mai mare sumă licitată și cel mai relevant conținut.

Facebook Ads: Paid Social (Promovare Plătită în Social Media)

Anunțurile Facebook sunt un prim exemplu al ceea ce se numește „social paid” sau promovarea plătită în Social Media. Cu cel mai mare număr de utilizatori activi lunar din rețelele sociale din lume, conform Internet Live Stats, Facebook Ads a devenit un element extrem de competitiv, fiind folosit în strategiile de publicitare digitale ale multor companii.

Facebook colectează o mulțime de date. Poate mai mult decât îți dai seama. Paginile care îți plac, subiectele în care ești implicat, prietenii, data de naștere, locația ta curentă, vacanța din 2018 și așa mai departe. Astfel, oferă posibilitatea de a identifica clientul țintă și de a face publicitate doar persoanelor care prezintă interes pentru produsul sau serviciul promovat și ar putea să-l achiziționeze.

Din vasta audiență se pot grupa utilizatorii în funcție de interesele acestora. Permite agenților de publicitate să vizeze publicuri în moduri considerate anterior imposibil sau chiar de neimaginat: interese, ideologii și valori personale.

Advertiserii pot încărca pe Facebook informații despre clienți din propriile baze de date, iar Facebook-ul printr-o filtrare proprie poate identifica utilizatori care manifestă aceleași interese și comportamente ca și clienții din bazele de date (audiența „lookalike”).

Anunțurile Facebook au un impact puternic vizual. Valorifică calitățile puternic persuasive ale anunțurilor vizuale:  videoclip, imagine, carusel de imagini și alte tipuri de conținut visual.

Spre deosebire de Google Ads,  Facebook Ads nu se bazează pe interogarea de căutare a unui utilizator (cuvinte cheie). Nu numai că furnizează o gamă largă de opțiuni de direcționare bazate pe criterii demografice, ci permite să vizezi utilizatorii pe baza comportamentelor, aprecierilor și opiniilor acestora.

  1. Unde puteți plasa anunțurile?

Google Ads: Google Search, Youtube, Google Play, Display Network

Facebook Ads: Facebook, Instagram, Messenger, Audience Network 

  1. Targetarea Audienței

Google Ads: Locație – targetare bazată pe orașe, țări, regiuni sau rază, Device – mobil, tabletă sau desktop, Cuvinte Cheie – cuvinte cheie relevante folosite în căutări,  Criterii Demografice – vârstă, gen, limbă, venit familial, Retargetare – retargetarea vizitatorilor website-ului tău.   

Facebook Ads: Locație – targetare bazată pe orașe, țări, regiuni sau cod poștal, Criterii demografice – vârstă, gen, limbă, status relațional, statut parental, nivelul veniturilor etc., Interese – targetare în funcție de interese și de paginile la care au dat like, Comportamente – comportamentul de cumpărare sau intenția, dispozitivul folosit, Audiență personalizabilă – poți crea o audiență bazată pe activitatea de pe site-ul tău folosind pixelul Facebook, Audiența Lookalike – crearea unei audiențe cu interese similare și comportamente ca cele ale clienților existenți.

  1. Obiective Google Ads vs. Facebook Ads

Facebook Ads – Creșterea notorietății, Creșterea audienței sau Produse noi și inovatoare.

Google Ads – Vânzări imediate și lead-uri (clienți potențiali), Produse și servicii cu intenții mari de cumpărare în timpul căutării. 

  1. Dimensiunea publicului

Atât Google cât și Facebook au o acoperire enormă – Google gestionează peste 3,5 miliarde de căutări în fiecare zi, în timp ce Facebook are aproximativ 1,45 miliarde utilizatori zilnic activi, conform Internet Live Stats.

Chiar dacă Google are 3,5 miliarde de căutări pe zi, nu te va ajuta dacă nimeni nu face o căutare specifică a produsului tău. Dacă ai un produs nou și inovator, iar oamenii nu au auzit de el, atunci Facebook este o opțiune mai bună pentru a-l face cunoscut.

Poți folosi și campaniile de tip Display de la Google care îți oferă posibilitatea să plasezi bannere pe site-urile care permit publicitate.

  1. Costul

Anunțurile Facebook tind să fie mai ieftine pe click decât anunțurile Google.

Suma CPC medie variază în funcție de industrie, dar și de destinația de plasare.

Deși CPC-ul mediu este mai scump pentru anunțurile Google, utilizatorii care dau click pe anunțurile tale Google pot deveni mai târziu cumpărători. Facebook este excelent pentru conștientizarea brand-ului, însă anunțurile Google sunt cele mai bune pentru a ajunge la utilizatori în momentul luării deciziilor de cumpărare.

Prin analiza comportamentului utilizatorilor, corelarea parametrililor, ai la dispozitie informații pentru a lua rapid decizii. O agenție de marketing online poate să îți recomande anumite acțiuni pentru a optimiza acele costuri, lucrând cu proiecte din mai multe domenii, fiind la curent cu schimbările și tendințele, experimentând diferite scenarii ale campaniilor.

  1. Intenția cumpărătorului

În ceea ce privește intenția de cumpărare, oamenii tind să caute produsul sau serviciul atunci când sunt gata să facă o achiziție. Asta depinde și de tipul de afacere pe care o ai.

De exemplu, dacă un aparat de aer condiționat al unei persoane se strică, începe imediat să caute o firmă de reparații aere condiționate. Anunțurile de căutare vor plasa afacerea ta în fața potențialului client în momentul în care are nevoie de serviciul tău.

Pe de altă parte, puțin probabil ca acea persoană să își amintească de firma ta de reparații aere condiționate pe care a văzut-o pe Facebook acum trei luni. Astfel, în acest scenariu, anunțurile Google ar fi câștigătoare.

Anunțurile Facebook sunt mai puțin eficiente pentru obținerea unor rezultate mai rapide. Oamenii folosesc în general Facebook-ul pentru a se relaxa și a socializa, nu să cumpere. Cu toate acestea, această platformă este încă utilă pentru a-ți construi publicul. Dacă poți crea notorietate în jurul mărcii tale pe social media, oamenii vor avea mai multe șanse de a cumpăra atunci când au nevoie de serviciul sau produsul tău.

Dacă obiectivul campaniei tale este de a crește notorietatea mărcii, mai degrabă decât de conversii imediate, atunci Facebook va fi cea mai bună alegere.

  1. Opțiunile de direcționare

Atât Google Ads, cât și anunțurile Facebook Ads vă oferă opțiuni pentru direcționarea (și retransmiterea) anunțurile anumitor segmente de public.

Facebook este câștigătorul pentru opțiunile avansate de direcționare. Cu Facebook poți fi foarte specific cu audiența ta. Dacă publicul tău țintă este o nișă foarte mare, atunci anunțurile Facebook vor fi o opțiune excelentă pentru afacerea ta.

  1. Formatele de anunțuri

Facebook Ads oferă mai multă creativitate. Este o platformă mai bună pentru a construi notorietatea și loialitatea mărcii.

Dacă utilizați Google Ads, tot ceea ce aveți este un bloc de text pentru a atrage ochii clienților potențiali. Puteți utiliza extensii de anunțuri pentru text și informații suplimentare, dar, în general, formatul va fi limitat la text în anunțurile afișate în rețeaua de căutare. Însă, în rețeaua de display a platformei Google Ads, se pot afișa bannere sau bannere și text.

Facebook Ads are un impact vizual mai mare asupra mesajului pentru că utilizează anunțuri bazate pe imagine. Facebook continuă să introducă diferite formate de anunțuri pentru a evita „oboseala publicității”. Poți alege să utilizezi videoclipuri, imagini, anunțuri carusel și multe altele pentru a capta atenția publicului.

Ce platformă e mai potrivită pentru afacerea ta?

Pentru alegerea corectă a platformei trebuie să ai în vedere diverși factori: tipul de afacere, publicul (audiența) căruia te adresezi și obiectivele pe cale le ai: de la construirea gradului de conștientizare a mărcii (branding) până la atingerea potențialilor clienți sau obținerea mai multor conversii respectiv achiziții, completări de formular etc. Toți acești factori au un rol egal în succesul unei campanii și în ROI-ul (rentabilitatea investiției) obținut.

Spre exemplu:

  • Dacă obiectivele sunt de vânzări, lead-uri (clienți potențiali), trafic pe site sau orice altceva de această natură – ambele platforme vor fi perfecte pentru promovare
  • Dacă obiectivele sunt brand awareness (conștientizarea brandului) sau trafic din social media (urmărirea socială) este potrivit Facebook Ads
  • Dacă doriți să vindeți produse sau servicii, ambele platforme pot face lucrul acesta

Cele două platforme ar trebui privite mai degrabă într-o manieră complementară, și nu contradictorie.

Pentru a vedea care platformă este mai rentabilă poți testa ambele variante și apoi poți alege care platformă a mers mai bine, care a reușit să îndeplinească obiectivele stabilite.

Ambele platforme permit analiza datelor. Fiecare platformă îți dă posibilitatea să urmărești campaniile și să contorizezi numărului de conversii, inclusiv să identifici ora exactă la care acestea au avut loc. Cum este posibil? Platformele de publicitate „etichetează” fiecare vizită pe site-ul tău a utilizatorilor care vin în urma anunțurilor, prin coduri și scripturi care se implementează în site. Datele sunt stocate pentru a te ajuta să optimizezi performanța campaniilor.

Atât ​​Google Ads, cât și Facebook Ads, prin campaniile de remarketing pot ajunge la utilizatorii care au vizitat pagini din site-ului tău, dar care nu au convertit (nu au realizat obiectivul propus, spre ex.: acțiunea de cumpărare). Astfel, acestor utilizatori le poți reaminti de produsele tale și în acest fel ei vor putea realiza o conversie.

Pentru a ajuta utilizatorii să îți găsească brandul, trebuie să participi și să îi asiști în deciziile lor într-un mod care să îi convingă subtil că ești cea mai bună opțiune. Comportamentul utilizatorului în ceea ce privește modul în care caută informații sau cumpără s-a schimbat, de aceea e nevoie de o cale de a ieși în evidență. 

Contribuție articol: Andreea Spirea, Specialist PPC, Agenția FivePlus Solutions

Andreea este specialist PPC, certificat Google Ads, cu experiență în găsirea mixului potrivit pentru promovarea unei afaceri folosind platformele Google Ads, Facebook Ads, Instagram, LinkedIn Ads, email marketing și gestiune conturi social media.

Noi, echipa FivePlus (www.fiveplus.ro) suntem aici să te ajutăm să-ți îndeplinești obiectivele de marketing, punându-ți la dispoziție experți PPC. Pentru o strategie completă oferim servicii SEO, landing page-uri, email marketing, dezvoltare de site-uri și aplicații web.

Dacă v-au fost utile informațiile din acest articol – dați-l mai departe, poate va fi util și altor persoane!

Solicitați o cotație gratuită

Oferim servicii SEO profesionale care ajută site-urile să-și crească drastic scorul de căutare organică pentru a concura pentru cele mai înalte poziții chiar și atunci când vine vorba de cuvinte cheie extrem de competitive.

Articole asemanatoare

Abonați-vă la newsletter-ul nostru!